Friday, October 31, 2008

antara cinta dan cita????

kita sering terdengar masalah ataupun dilema pelajar-pelajar di intitusi pengajian tinggi yang sering gagal dalam pelajaran atau terjebak dalam perkara yang tidak bermoral apabila mereka bercinta..dan sering kali kita dengar ada sahaja mahasiswi atau pelajar di mana-mana sekolah mengandung akibat bercinta.. DI MANAKAH SILAPNYA???

- silap mereka yang pertama ialah, mereka membiarkan nafsu mengawal cinta mereka dan bukannya cinta yang mengawal nafsu. Apabila perkara ini timbul maka terjadilah masalah mengandung anak luar nikah dan sebagainya.

- mereka lupa matlamat mereka sebagai seorang pelajar yang mempunyai perjalanan yang jauh dihadapan, memenuhi tanggungjawab mereka sebagai anak kepada ibubapa dan merupakan pewaris bangsa yang akan menjulang agama, bangsa dan negara..

- mereka lupa bahawa cinta kepada orang tua adalah lebih penting dan cinta kepada AGAMA adalah cinta yang tertinggi.

- Mereka lupa bahawa cinta bukan mengajar kita lemah tetapi mengajar kita semangat untuk berjaya untuk mencapai CITA-CITA yang merupakan cinta utama kita sebagai pelajar..

- Mereka lupa bahawa mereka mempunyai MISI DAN VISI mereka sendiri..

- Mereka lupa bahawa CINTA DAN CITA-CITA perlu seiring...

- mereka lupa bahawa cinta adalah anugerah dari ALLAH dan merupakan fitrah manusia. tetapi mereka menodai cinta itu dengan kehinaan..

DI MANAKAH SILAPNYA..???

1. Adakah salah ibu bapa mendidik?
2. adakah salah guru mengajar?
3. adakah salah kawan-kawan?
4. adakah salah persikataran?
5. adakah salah sistem pendidikan??

kenapa kita tidak menjadi seperti ikan dilaut?walaupun laut itu masin tetapi isinya sedap dimakan...ke manakah JATI DIRI seorang pelajar dan mahasiswa...............

KITA FIKIR DAN RENUNG-RENUNGKAN LAH.......

1 comment:

avicienna89 said...

kesimpulannya setiap pilihan atau jalan yang dibuat hendakah dibuat betol2 kerana jika tersilap payah nak patah balik