Sunday, August 22, 2010

4 GOLONGAN LELAKI DITARIK WANITA

Sidang pembaca yang dirahmati Allah sekalian, sewaktu di hari kiamat wanita akan menarik bersama-sama empat golongan lelaki ke dalam nereka. Artikel ini adalah bukan untuk menjatuhkan atau memperkecilkan kaum wanita tetapi sebagai peringatan supaya kaum lelaki memainkan peranannya dengan hak dan saksama serta berwaspada akan tanggungjawab mereka sebagai kaum lelaki yang harus dilakukan terhadap wanita sama ada terhadap Isteri, anak dan adik mereka. Kerana setiap dari kita adalah pemimpin, dan kita akan dipersoalkan tentang orang yang berada dibawah pimpinan kita. Berikut adalah golongan-golongan yang dimaksudkan.
1. AYAHNYA:-
Apabila seseorang yang bergelar ayah tidak memperdulikan anak-anak perempuan mereka semasa didunia, iaitu tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat, mengaji dan sebagainya. Mereka membiarkan anak-anak perempuan mereka tidak menutup aurat,tetapi memberi kemewahan dunia sahaja. Maka dia akan ditarik oleh anak perempuan mereka sendiri.
2. SUAMINYA:-
Apabila suami tidak mempedulikan tindak-tanduk isteri mereka seperti bergaul bebas di pejabat dan memperhiaskan diri bukan untuk suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yang bukan mahram. Apabila suami hanya berdiam diri walaupun dia seorang alim ulama, solat tidak pernah ditangguh dan puasa tidak pernah ditinggalkan maka dia juga akan ditarik ke dalam neraka oleh isterinya.
3. ABANG-ABANGNYA:-
Apabila ayah sudah tiada, tanggungjawab menjaga maruah wanita, iaitu ibu dan adik perempuannya jatuh kepada mereka yang bergelar abang ini. Jikalau mereka hanya mementingkan keluarga mereka sahaja dan adik perempuannya dibiarkan melengcong daripada ajaran Islam, maka tunggulah tarikan adik mereka menarik ke dalam neraka kelak.
4. ANAK-ANAK LELAKINYA:-
Apabila seseorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yang haram menurut Islam, apabila ibu membuat kemungkaran seperti kemungkaran, mengumpat, mengata dan sebagainya, maka anak itu akan disoal dan dipertanggungjawab di akhirat kelak dan nantikan tarikan ibu mereka.
Hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah di akhirat. Kaum lelaki bergelar ayah,suami,abang atau anak harus memainkan peranan mereka yang sebenar dan tidak melakukan kesilapan.

Maksud firman Allah S.W.T:-
“Hai anak adam, peliharalah diri kamu dan ahlimu daripada api neraka di mana bahan pembakarnya ialah manusia, jin dan batu-batu…”
Kaum wanita, kasihlah ayah anda. Suami anda, abang-abang dan anak-anak lelaki anda. Kasihkanlah mereka dan diri kamu sendiri, jalankan perintah Allah S.W.T dengan bersungguh-sungguh dan dengan ikhlasnya..MARILAH BERSAMA KITA BERFIKIR…….

No comments: