Thursday, March 17, 2011

HARTA TIDAK PATUH SYARIAH MENJADI HALAL APABILA DI PERBENDAHARAAN&BAITULMAL YANG DISALURKAN UNTUK MANFAAT BERSAMA DAN NEGARA.
Oleh:Mohd Suhelmi Azham Mohd Saufi

Saya tertarik untuk menulis artikel ini apabila saya lihat isu ini telah dipolitikkan oleh sesetengah Ahli Politik demi kepentingan politik mereka. Kita sering melihat kesilapan dan keburukan orang tanpa memikirkan sendiri keburukan diri kita sendiri. Apa yang dilakukan oleh orang lain serba tidak kena pada pandangan mata mereka, inilah akibatnya jika kurangnya pengetahuan tentang ilmu agama. Hanya menafsirkan dengan menggunakan akal yang sempit tanpa menggunakan pandangan akademik dan akal fikiran sempurna.
Apa yang dimaksudkan dengan harta yang tidak patuh syariah ialah harta yang diperolehi dari hasil judi,riba,rampasan,hasil jualan arak dan lain-lain yang sumbernya bersumberkan dari hasil yang haram dan syubhah. Perbendaharaan pula ialah tempat yang mana segala harta dari hasil kutipan cukai Negara dikumpulkan dan baitulmal pula ialah tempat yang mana di uruskan oleh majlis agama Islam negeri. Dalam konteks yang mudah difahami segala harta dari cukai yang kita bayar akan disalurkan ke perbendaharaan Negara atau pun baitulmal.
Dalam isu kerajaan Pulau Pinang yang memberikan bantuan kewangan kepada penduduk miskin di negeri Pulau Pinang yang mana sumbernya dikatakan hasil dari pusat perjudian. Marilah kita faham secara bersama bahawa segala harta yang dimasukkan ke perbendaharaan Negara atau negeri maka secara automatiknya ia menjadi halal jika digunakan untuk manfaat bersama dan ianya tidak menjadi haram. Jika mengatakan bahawa wang yang diberikan ini haram,maka segala gaji mereka yang bekerja dengan kerajaan juga haram dan kita hidup di Malaysia ini hasil dari sumber yang haram, mendirikan masjid dengan menggunakan duit kerajaan juga haram sebab hasilnya dari perbendaharaan yang mengunakan wang yang tidak patuh syariah ini. Jika kita berfikiran sebegini maka kita akan berada dalam dilemma sepanjang masa sedangkan pada zaman khalifa telah menggunakan harta-harta rampasan perang, judi dan arak untuk membangunkan Negara dan memberikan kepada mereka yang memerlukan atas dasar manfaat bersama. Jika kita renung sejarah nabi S..A.W, baginda sendiri pernah menerima wang dari orang yahudi, maka rasullullah menggunakannya dan disalurkan kepada mereka yang memerlukan. Segala wang haram ini akan menjadi haram jika harta tersebut digunakan untuk manfaat pemilik harta tersebut, maka disitu secara automatiknya ia menjadi haram. Namun jika diserahkan ke Baitulmal maka harta itu menjadi halal sepenuhnya. Allah telah menggariskan segala.


Firman Allah s.w.t
Wahai orang yang beriman, janganlah kamu memakan harta sesama kamu dengan cara yang batil melainkan dengan jalan perniagaan yang suka sesama suka antara kamu. Surah An-nisa:29

No comments: