Tuesday, April 26, 2011

RAWATAN GANGGUAN HISTERIA

RAWATAN GANGGUAN HISTERIA&KAEDAH MEREDAKAN GANGGUAN
Oleh:Mohd Suhelmi Azham Mohd Saufi

Histeria merupakan salah satu gangguan yang berpunca daripada kecelaruan emosi dan tekanan perasaan yang memuncak akibat dari trauma atau fobia terhadap sesuatu perkara. Daripada trauma dan fobia inilah maka tercetusnya fenomena yang dinamakan sebagai Histeria. Apabila jiwa kosong dan dan minda bercelaru maka pada saat inilah syaitan dan akan mengganggu fikiran manusia dan mencetuskan keadaan yang lebih teruk jika tidak di kawal. Kebiasaannya pesakit akan bertindak diluar kawalan dan kemampuan manusia hingga mampu melakukan sesuatu perkara yang tidak mampu dilakukan oleh manusia dalam keadaan sedar.
Histeria boleh dibahagikan kepada dua:
• Histeria Tekanan Perasaan&Penyakit
• Histeria Gangguan Makhluk halus
Histeria Tekanan Perasaan&Penyakit
Berpunca dari tekanan perasaan akibat stress ditempat kerja ataupun ditempat belajar, manakala bagi mereka yang mempunyai penyakit seperti masalah mental juga boleh mengalami histeria. Namun histeria pada tahap ini boleh dikawal dan tidak memudaratkan.
Histeria Gangguan Makhluk Halus
Pada tahap inilah mangsa akan menjadi tidak terkawal, meracau-racau, bercakap dalam nada bahasa yang sukar difahami, mempunyai tenaga yang luar biasa. Dalam keadaan sebegini syaitan ataupun makhluk halus akan menguasai jasad dan fikiran manusia. Pada tahap inilah mangsa amat sukar dikawal jika tidak tahu cara yang sebenarnya.
APA YANG PERLU DILAKUKAN JIKA BERLAKU HISTERIA????
 Jangan Panik
 Asingkan mangsa dari tempat yang terbuka atau kawasan orang ramai.
 Jika mangsa histeria melebihi seorang, asingkan mereka dan jangan diletakkan sekali dalam satu kawasan atau tempat kerana ianya akan memburukkan keadaan.
 Jauhkan mereka yang lemah semangat, dibimbangi akan mempengaruhi mindanya dan membuatkan diri mereka yang lemah turut terkena.
 Atau keluarkan terus dari kawasan kejadian.

Bacaan Ayat Suci Al-Quran bagi memulihkan histeria:
1.AL-FATIHAH
2.SURAH AL-IKHLAS
3.SURAH AL-FALAQ
4.SURAH AN-NAS
5.AYATUL QURSI
6.SURAH AL-HASYR AYAT 21-24
7.SURAH AL-MUKMINUN AYAT 115-118


CARA-CARA:
 Baca ikut turutan
 Semasa pembacaan ayat-ayat ruqyah ini hendaklah dipegang dibahagian hadapan kepala( dikawasan dahi dan ubun-ubun.
 Baca mestilah dalam nada yang kuat.
 Hembus sekuatnya dimuka dibahagian muka
 Boleh juga dibaca sambil menepuk-menepuk anggota badan mangsa kecuali tempat sulit mangsa jika yang melakukan adalah lelaki dan mangsa adalah perempuan. Tetapi jika perempuan sesama perempuan dibolehkan. Tepuk sekadar tepuk biasa dan jangan tepuk terlalu kuat.
 Jika belum pulih, Ulang bacaan ayat-ayat tadi untuk meredakan. Dan bawa mangsa berjumpa dengan pengamal perubatan islam bukan membawa jumpa bomoh.
 Jika mangsa sudah pulih buatkan air yang dibaca dengan ayat-ayat diatas dan diberi minum kemudian disapukan ke muka dan kepala.
 Ajar mengucap dan baca ayat kursi( Mangsa )
 Suruh mangsa rehat.

INSYAALLAH SELAMAT DAN SEMBUH……

1 comment:

Anonymous said...

assalammualaikum..boleh saya tanya?kalau hanya bacakan surah Al-Fatihah,ayatul Qursi,Al-Ikhlas,Al-Falaq dan An-Nas sahaja boleh tak?sebab kawan saya beritahu semasa dia t'kena histeria,ustaz y m'ubat dia cakap,kalau ada gol.kwn2 y terkena perkara ni,hnya bce kn surah y d'sebut dalam satu nafas shja..boleh ke x?