Wednesday, February 1, 2012

MUSTAFA KAMAL ATARTUK: ANTARA KEBIJAKSANAAN KEPIMPINAN&PENGKHIANATAN...

Oleh:
Mohd Suhelmi Azham Mohd Saufi

PENDAHULUAN
Kepimpinan merupakan satu perkara yang tidak asing lagi dalam kehidupan manusia di atas muka bumi ini, bermula dari awal kejadian manusia hinggalah pada masa kini kepimpinan tidak boleh dipisahkan lagi dengan kehidupan manusia. Hal ini kerana Allah telah melantik kita sebagai khalifah di muka bumi ini dan sekaligus menjadi pemimpin kepada manusia yang lain.

Kepimpinan adalah merupakan perkara yang penting dalam pembentukan sesuatu organisasi, kumpulan, bangsa atau negara. Hal ini dapat dilihat dari kepimpinan baginda Rasulullah S.A.W dalam memimpin bangsa arab dari kegelapan menuju jalan cahaya yang diredhai, kemudian ianya di sambung oleh para sahabat-sahabat baginda menerajui kepimpinan hinggalah terbinanya sebuah negara yang maju dan berkembang dengan pesatnya hingga tersebarnya Islam ke seluruh dunia. Ini semua adalah berpunca dari kemantapan kepimpinan yang di redhai oleh Allah S.W.T.

Satu perkara yang memainkan peranan yang amat penting dalam kepimpinan ialah corak pemikiran pemimpin yang memimpin sesebuah organisasi. Ianya meliputi pemikiran bagaimana untuk memajukan diri, memajukan bangsa. memajukan organisasi, memajukan negara. Hari ini kita dapat lihat, dari corak pemikiran pemimpin yang memimpin maka sesebuah negara itu akan maju atau mundur. Jika pemikiran pemimpin mempunyai daya pemikiran yang baik maka majulah sesebuah negara, jika pemikiran pemimpin adalah hanya untuk kepentingan diri sendiri maka tunggulah saat kehancuran sesebuah negara.

Kepimpinan dan pemikiran adalah dua perkara yang tidak boleh dipisahkan dalam setiap aspek kepimpinan. Kerana pemikiranlah yang menjana kepimpinan.PENGENALAN
Di dalam perbincangan ini ialah akan membicarakan tentang corak pemikiran dan kepimpinan Mustafa Kamal Atartuk yang merupakan seorang perdana menteri Turki. Sebut sahaja nama beliau, siapakah yang tidak kenal dengan hamba Allah ini.

Pemikiran Mustafa Kamal Atartuk ini dapat membawa perubahan kepada negara Turki, perubahan yang dilakukan cukup meninggalkan kesan kepada adat, budaya dan agama yang mana membuatkan masyarakat dunia terutamanya mereka yang beragama Islam terkejut dengan perubahan yang dilakukan oleh beliau. Adalah bukan niat untuk mengagungkan Mustafa Kamal Atartuk tetapi tujuannya adalah untuk membicarakan corak kepimpinan beliau sehingga berlakunya perubahan yang cukup besar kesannya kepada sejarah dan menjadikan sejarah kepimpinannya tidak akan dilupa dan tercatit di helaian penulisan sejarah.

BIOGRAFI MUSTAFA KAMAL ATARTUK
Mustafa Kamal Atartuk di lahirkan pada 19 Mei 1881 di Salonika atau dikenali juga Salanik (Thessalonik) Beliau merupakan anak kedua daripada 2 orang adik beradik. Ibunya bernama Zubaidah Hanim seorang wanita Muslim, ayahnya kepada ibunya merupakan seorang tokoh agama dan penghafaz Al-Quran, akan tetapi ayah kepada Mustafa Kamal Atartuk ini tidak dikenali siapakah yang menjadi bapanya. Hal ini kerana pada tahun 1299 bersamaan 1880 Masihi satu majlis menyambut malam pesta kambing diadakan di sebuah kawasan yang lapang di pinggi sebuah bandar yang bernama Salonika, Macedonia yang terletak di utara Greece. Majlis yang diadakan itu di hadiri oleh golongan yahudi Dunamah, mereka merupakan orang-orang yahudi yang berpura memeluk agama Islam tetapi masih mengamalkan ajaran agama nenek moyang mereka. Pada malam ini, ibu Mustafa Kamal ini telah pergi bersama suaminya Ali Reza Efendi untuk meraikan malam itu, apabila tiba lewat malam sahaja, lampu dipadamkan kemudian mereka yang hadir akan melakukan seks dalam keadaan yang gelap gelita, Zubaidah yang pada ketika itu terlepas dari suaminya telah ditarik oleh seorang lelaki dan berlakulah hubungan seksual dan tidak tahu siapa yang melakukan. Menjadi kepercayaan masyarakat yahudi dunamah ini apabila melakukan seks pada malam ini mereka yang tidak dapat anak akan memperolehi anak. Tiga bulan selepas kejadian malam ini, Ali Reza iaitu suami kepada Zubaidah gembira bila mendapat tahu bahawa isterinya mengandung dan Ali Reza mempercayai ianya berpunca dari keberkatan Malam itu, akan tetapi Zubaidah tidak senang dengan anak ini. Maka bila tiba masanya, maka lahirlah Mustafa Kamal Atartuk ini.

Mustafa Kamal mendapat pendidikan awal pada tahun 1886 di sekolah rendah Salonika. Selepas kematian ayahnya, beliau telah menyambung pelajarannya pada tahun 1892 di sebuah sekolah kadet di Salonika Manastar. Beliau mendapat nama Kamal daripada guru Matematiknya.

Pada tahun 1896, beliau belajar di maktab tentera di Manastar kemudian pada tahun 1899 beliau mendapat pendidikan di Kolej Tentera di Istanbul. Pada Tahun 1902 beliau telah menyertai pasukan tentera dan dilantik menjadi leftenan, beliau memulakan kerjayanya sebagai tentera dengan menyandang pangkat leftenan. Kemudian pada tahun 1905 beliau dilantik menjadi kapten di dalam pasukan tentera.

Beliau memulakan kerjaya politiknya pada tahun 1906, pada waktu inilah beliau mula aktif dalam politik lalu beliau dengan pengaruh yang ada menubuhkan “ Parti Tanah Air dan Kemerdekaan” di Damsyik. Karier politiknya mula mempunyai ramai pengaruh, lalu pada tahun 29 Oktober 1907 beliau menubuhkan cawangan Parti Tanah Air dan Kemerdekaan di Salonika.

Dari Corak kepimpinan dan daya pemikirannya yang pintar membuktikan kepimpinan dengan menggunakan kuasanya dalam pasukan tentera dengan berjaya menyuraikan rusuhan yang berlaku di Istanbul pada tahun 31 Mac 1908.

Apa yang dapat kita lihat di sini ialah, kepimpinan beliau adalah bermula dari alam ketenteraan setelah dilatih dengan pemikiran kepimpinan ketenteraan. Semasa beliau menjadi pegawai tentera turki pada masa itu, Turki adalah dibawah kekuasaan kerajaan Uthmaniah yang merupakan Kerajaan yang di segani di mata dunia dan banyak negara tunduk kepada Kerajaan Uthmaniah pada waktu itu.

KEJAYAAN MUSTAFA KAMAL ATARTUK DALAM KEPIMPINAN
Kejayaan beliau di dalam kepimpinan adalah disebabkan beberapa perkara, antaranya ialah:-
1. Pengaruh yang kuat dari orang yahudi.
2. Daya pemikirannya yang cergas dan pintar.
3. Kekuatan parti politik yang ditunjanginya.
4. Kemahiran mengatur strategi.
5. Sokongan kuat dari pemimpin atau menteri-menteri kerajaan.
Pengaruh yang kuat dari orang yahudi ini datangnya dari pengaruh bapanya dan bapa angkatnya yang merupakan seorang Ahli perniagaan yang terkenal, begitu juga dengan angkatnya yang bernama Abdul Muhsin Agha yang mempunyai kenalan rapat dalam kerajaan dari menteri-menteri dan merupakan orang kaya. Tambahan pula Mustafa Kamal dilahirkan hasil dari makan malam orang yahudi di hari yang di agungkan. Jadi dari sinilah datangnya pengaruh yang cukup kuat.

Faktor daya pemikirannya yang cergas dan pintar juga memainkan peranan yang penting dalam kepimpinannya. Hal ini kerana beliau telah dilatih dengan daya pemikiran dan keinginan yang tinggi dari bapa angkat setelah kematian bapanya. Daya pemikiran inilah digunakan untuk melakukan kepimpinan disamping pengalamannya dalam bidang politik dan menghadapi situasi politik negara di era peperangan di turki pada waktu itu

Kekuatan parti politik yang dianggotai juga memainkan peranan yang amat penting. Hal ini kerana parti yang ditunjanginya merupakan parti politik yang boleh dikatakan kedua terbesar selepas sebuah parti yang di anggotai majoritinya oleh masyarakat Islam turki dibawah pimpinan Ali Basya. Ditambah pula dengan kehendak rakyat yang inginkan perubahan pada waktu itu membuatkan partinya mendapat sokongan yang tidak kurang hebatnya.

Kemahiran mengatur strategi juga dimiliki oleh beliau. Hal ini kerana jika kita lihat beliau mendapat pendidikan yang cukup lama dalam bidang ketenteraan sehingga dilantik menjadi pegawai tentera dan kemudianya menjawat jawatan yang penting dalam pasukan tentera turki pada waktu itu. Di dalam pasukan tentera juga, beliau diajar bagaimana cara mengatur strategi pertahanan mengatur pergerakan untuk menakluki sesuatu tempat dan menjadi tradisi pasukan tentera untuk mempelajari dan menguasai ilmu tersebut.

Sokongan yang kuat dari pemimpin kerajaan memainkan peranan yang amat penting dalam kepimpinan beliau. Hal ini kerana ada pemimpin kerajaaan yang cuba berpaling tadah dan tidak suka pemerintahan yang sedia ada dan cuba melakukan perubahan. Jadi disaat inilah Mustafa Kamal Atartuk mengambil peluang.

BERMULANYA PENGKHIANATAN MUSTAFA KAMAL ATARTUK
Kebijaksanaan yang dimiliki oleh Mustafa Kamal Atartuk mula digunakan pada saat ini, apabila segala kebijaksaannya digunakan untuk menjatuhkan Kerajaaan Uthmaniah yang memerintah turki pada waktu dan dalam masa yang sama beliau memimpin pasukan tentera pada waktu itu semasa Turki di dalam pergolakan peperangan.

Ianya bermula pada tahun 1912 apabila Itali menyerang turki dan Mustafa Kamal Atartuk dihantar ke sana. Beliau amat berat hati untuk dihantar ke sana, beliau telah mempengaruhi rakan-rakanya dengan berkata “peperangan ini adalah sia-sia, langsung tidak ada faedahnya melainkan menipu rakyat dengan berkata kewajipan kepada negara perlu diberikan keutamaan dan perhatian.

Semasa beliau di Libya, beliau tidak berjuang secara bersungguh-sungguh dan sering menunjukkan sikap penakutnya dengan sering kali mengelak dari bertempur dengan tentera Itali dan kemudiannya beliau bijak memberikan laporan palsu kepada pihak atasan dengan mengatakan bahawa tentera dibawah pimpinannya telah berjuang habis-habisan. Peperangan yang berlaku dalam tahun sama ialah pertempuran dengan tentera Bulgaria di kepulauan Ghalalaibu, dalam masa yang sama beliau telah dihantar dan memimpin pasukan tentera di sana dibantu dengan tentera tambahan dibawah pimpinan Anwar Basya. Di sinilah bermulanya pengkhianatan terhadap Anwar Basya dengan tidak mematuhi arahan Anwar Basya, apabila beliau telah melakukan mesyuarat dengan ketua-ketua pasukan bagi merancang strategi menghapuskan musuh.

Pengkhianatan ini bertujuan untuk mengelakkan dari Anwar Basya mendapat pujian sekiranya tentera Turki berjaya mempertahankan Pulau Ghalalaibu. Apabila pertempuran sedang berkecamuk Mustafa Kamal memerintahkan pasukan tenteranya berundur dan kemudiannya kepulauan tersebut ditawan musuh. Pemerintah negara pada masa itu ialah Sultan Muhammag mengarahkan 100 ribu tentera turki untuk merampas kembali kepulauan Ghalalaibu dan dalam masa yang sama beliau mengutuskan surat kepada pihak musuh agar segera berundur. Kemudiaanya beliau mengatakan bahawa beliau dan pasukannya telah berjaya merampas kembali dan akhirnya mendapat nama.

PENGKHIANATAN MUSTAFA KAMAL ATARTUK SEMASA MEMEGANG JAWATAN MENTERI@PRESIDEN TURKI
Pada 29 Oktober 1923, beliau telah dilantik menjadi Presiden Turki yang pertama. Pada masa inilah beliau memulakan segala pengkhianatan terhadap Agama dan pemerintahan di Turki. Di sinilah terselah siapakah dia sebenarnya Mustafa Kamal Atartuk ini. Semuanya tidak di duga berlaku akan berlaku dan berlaku. Inilah kepintaran Mustafa Kamal Atartuk sehinggakan tiada orang dapat menyangka.
Berkaitan dengan Atartuk di hujung namanya bermaksud leluhur Turki, beliau mendapat gelaran ini pada tahun 24 November 1934. Dan di sinilah beliau dikenali dengan Mustafa Kamal Atartuk oleh penduduk Turki dan seluruh pelusuk dunia berpunca dari kebangkitan turki ke arah Turki Moden dan pembaharuan yang dilakukan.
Perkara yang pertama dilakukan oleh beliau setelah menjawat jawatan sebagai presiden Turki ialah dengan membubarkan sistem khalifah yang dulunya diterajui oleh Sultan dari Kerajaan Uthmaniah dan dalam masa yang sama sistem pemerintahan Islam di Turki melalui sidang Dewan perwakilan Nasional pada 3 Mac 1924 setahun selepas dilantik menjadi Presiden Turki. Ini membuatkan Kerajaan Uthmaniah terus lumpuh dan berakhirlah zaman kegemilangannya.

Selain itu juga, Mustafa Kamal Atartuk ini juga telah menghapuskan kementerian wakaf yang telah dilaksanakan sekian lama oleh kerajaan di bawah pemerintahan Kerajaan Turki Uthmaniah dan semuanya kembali kepada sistem barat, ianya berlaku pada 30 Mei 1924.

Pada Tahun 1925, satu pengkhianatan yang cukup mengejutkan apabila beliau menutup segala masjid-masjid yang ada di Turki Kecuali Masjid Abu Ayyub Al-Ansari. Antaranya Masjid Aya Sofia, masjid tercantik di Turki dijadikan sebagai Muzium, dan Masjid Al-Fateh dijadikan Gudang. Sebab utama penutupan ini ialah Mustafa Kamal Atartuk berpandangan bahawa Masjid digunakan untuk menentang pemerintah.

Pada 1925, Mustafa Kamal Atartuk telah menggantikan hukum Islam di Turki dengan hukum swiss, manakala tarikh hijrah digantikan dengan tarikh Masihi.

Pada tahun 1926. Di dalam sistem pendidikan pula beliau telah menukarkan sistem huruf jawi kepada sistem huruf latin dan rumi, bagi wanita pula di arahkan untuk berpakaian dan mengamalkan cara berpakaian seperti wanita kaum barat, manakala kaum lelaki pula dikehendaki memakai topi koboi dan dilarang keras memakai serban. Al-Quran yang merupakan kitab suci bagi umat Islam yang diturunkan dalam bahasa arab di tukarkan kepada bahasa Turki dan seruan azan juga perlu dilaungkan dan dikemundangan dalam bahasa Turki.


Pada Tahun 1991, telah berlaku pilihanraya turki dan beliau telah terpilih untuk menjadi presiden buat kali ketiga pada tarikh 4 Mei 1931. Apabila menjawat jawatan ini kembali, bertambah lagi pengkhianatan yang dilakukan dalam merubah sistem Islam di Turki.

Pada Tahun 1933, semua sekolah agama dan institusi agama ditutup termasuklah Universiti Islam Istanbul turut menerima nasib yang sama.

Pada tahun 1935 pada tarikh 1 Mac 1935, Mustafa Kamal Atartuk telah terpilih sekali lagi untuk menjadi presiden buat kali yang keempat dan berlakunya juga pengkhiatan yang dilakukan antaranya ialah beliau mengumumkan bahawa cuti umum pada hari jumaat digantikan dengan hari Ahad seperti yang di amalkan di negara kita Malaysia.

Antara pengkhianatan agama lain yang dilakukan oleh beliau ialah, Wanita yang hendak bertudung adalah dibenarkan tetapi dengan syarat memakai skirt pendek, setiap Majlis Keramaian Mestilah Mempunyai arak untuk di minum, Seks bebas dilakukan setelah majlis dan menjadikannya sebagai kebiasaan dalam setiap Majlis.
Dalam pengkhianatan akidah pula, setiap anggota tentera, anggota kerajaan dan rakyat hendaklah menganggap beliau sebagai tuhan, yang mana dalam satu peristiwa yang mana beliau bertanya kepada seorang anggota tentera “siapakah yang paling berkuasa, Allah atau aku...??”.. lalu tentera itu menjawab “ Tuan lebih berkuasa...”, Mustafa Kamal Atartuk tersenyum gembira dan mengatakan bagus, sesiapa yang menjawab selain dari dirinya, maka akan di seksa bahkan ada yang dibunuh. Inilah pengkhianatan yang dilakukan oleh Mustafa Kamal Atartuk semasa pemerintahannya di Turki.

Tindakan yang dilakukan beliau ini membuatkan rakyat semakin benci dan marah terhadap dirinya dan rakyat turki cukup menyesal dengan tindakan yang dilakukan oleh Mustafa Kamal Atartuk ini.

BERAKHIRNYA PEMERINTAHAN MUSTAFA KAMAL ATARTUK
Pada 16 Oktober 1938, Mustafa Kamal Atartuk mengalami sakit kronik yang sukar diubati oleh semua doktor pakar, dan segala urusan pemerintahan di ambil oleh menteri-menterinya semasa beliau sedang sakit.

Semasa terlantar sakit, Mustafa Kamal Merasakan terlalu panas, hinggakan pasukan bomba datang menyiram bumbung rumahnya, badannya terlalu sakit dan tidak bermaya, sakit di dalam perut dan dada, Koma dan berbagai lagi penyakit yang di alaminya.

Akhirnya pada 10 November 1938, beliau meninggal dunia di Istana Dulamah Baghjah, Istanbul kerana mengidap penyakit radang hati ( Lever Cyruz ) dan berbagai lagi penyakit misteri yang tidak dapat dikenal pasti oleh pakar-pakar perubatan moden.

Apabila Jenazahnya selesai diuruskan semasa hendak dikebumikan, apabila hendak diletakkan di dalam kubur, jenazahnya tidak turun mencecah ke tanah, berbagai cara dilakukan, dari satu tempat ke satu tempat dibawa jenazahnya untuk dikebumikan tetapi perkara yang sama tetap berlaku, lalu datang seorang Ulama turki mengatakan “Bukan setakat bumi Turki sahaja yang tidak menerimanya Bahkan seluruh bumi Allah tidak akan menerimanya” . Jenazahnya di bawa ke suatu tempat dan dibina sebuah blog batu berbentuk kotak diletakkan secara terapung ( jarak dari tanah ) dan diletakkan batu di atasnya, barulah selesai urusun pemakaman.
Pada 21 November 1938 mayat beliau diletakkan di Muzium Etnografi di Ankara dan kemudiaanya pada 10 November 1953 peti mayat beliau dipindahkan dari muzium Etnologi ke memorial. Pemergiaannya tidak ditangisi oleh rakyatnya sendiri.
PENGAJARAN DARI KEPIMPINAN MUSTAFA KAMAL ATARTUK
Pengajaran yang boleh diambil dari kepimpinan Mustafa Kamal Atartuk dari sudut yang positif ialah:-
I. Seorang pemimpin haruslah bijak
II. Seorang pemimpin haruslah mempunyai sifat berani
III. Seorang pemimpin haruslah mempunyai perancangan strategik
IV. Seorang pemimpin haruslah meletakkan kepercayaan rakyat kepadanya sebagai asas untuk memimpin
V. Seorang pemimpin haruslah mendapatkan sokongan kepimpinan.

Pengajaran yang tidak boleh di ambil dari kepimpinan Mustafa Kamal Atartuk dan merupakan perkara yang negatif:-
I. Menipu
II. Tidak amanah
III. Tidak bertanggungjawab
IV. Melampaui Had Manusia
V. Mencemari Agama
VI. Mengkhianati Agama
VII. Zalim

Apa yang dapat di gambarkan disini ialah, Mustafa Kamal Atartuk ialah seorang yang bijak, tetapi tidak menggunakan kebijaksaan yang dimilikinya ke arah kebaikan untuk membangunkan Agama Islam, bangsa dan negara. Adalah tidak salah jika saya mengatakan bahawa Mustafa Kamal Atartuk ialah Jelmaan firaun yang sering menentang Islam pada suatu ketika dahulu.
Ibnu Taimiyah berkata: “Sesunggunnya Allah akan menegakkan sebuah pemerintahan yang adil walaupun diperintahkan oleh orang yang kafir dan akan meruntuhkan pemerintahan yang zalim walaupun diperintah oleh orang Muslim”.

RUJUKAN
Mustafa Kamal Atartuk:Penegak Agenda Yahudi. 2011. Abdul Latip Talib. PTS litera Utama Sdn Bhd.

No comments: