Tuesday, January 8, 2013

BAHANG PILIHANRAYA UMUM KE-13: BIAR ILMUAN BERBICARA

Assalamualaikum w.r.t...

setelah sekian lama sy tidak mengupdatekan apa2 artikel dan post di dalam blog saya ini akibat kesuntukan&kesibukan saya di pejabat dan dalam masa yang sama menggalas tanggungjawab sebagai pelajar. Bukan mudah untuk membahagikan masa antara tugas, kerja&pelajaran. saya rasa tercuit dihati untuk memberi sedikit komentar terhadap isu politik yang semakin menjadi2 di Malaysia pada masa kini sehingga melampaui batas moral&nilai2 agama yang boleh mencetuskan fenomena y mungkin tidak dapat diduga. Di dalam membicarakan bab politik ini, seseorang haruslah mempunyai ketinggian ilmu untuk menyusuri perjalanan politik terutamanya ilmu agama&sejarah kerana amat mempunyai pengaruh besar di dalam sistem politik di dunia.Dalam erti kata yang lain, setiap urusan kita di dunia ini mestilah bersandarkan kepada agama&ilmu yang mantap.

ISU AMANAT HAJI HADI&ISU KALIMAH ALLAH

Isu ini adalah amat lama bagi saya, namun ianya telah dibangkitkan kembali dan dalam masa kebangkitan isu ini, ada masyarakat kita yang baru menjejakkan kaki di dalam dunia politik ini terus menafsirkan permasalahan ini dalam sudut yang amat negatif apabila penjelasan tidak diberikan sepenuhnya di media massa arus perdana. Sedangkan bagi mereka yang telah lama&menjadi pemerhati politik yang berlandaskan agama&ilmu mempunyai jawapan yang cukup positif&baik kerana jika di susuri amanat tersebut tidak ada istilah kafir mengkafir&perpecahan, tetapi isu ini diputarkan belitkan hanya kerana nafsu politik yang meliar&menjadi punca perbalahan masyarakat sekarang ini.

 http://drmaza.com/home/?p=2255 ( amanat haji hadi )

Manakala isu penggunaan Kalimah Allah juga menjadi isu&topik yang cukup menarik, satu pihak menghentam pihak yang membenarkan penggunaan Kalimah Allah ini di dalam Bible dengan alasan pihak tersebut tidak menjaga kesucian Islam tersebut dan pihak yang menghentam itu cuba menjadi HERO dalam isu ini sehingga mengheret Raja2 dan sultan ke kancah ini sedangkan dasar mereka sendiri pun tidak menepati kehendak syarak itu sendiri. Saya melihat isu ini sengaja dipermainkan kerana ingin meraih undi bukan Muslim dan Muslim pula menghentam muslim dipihak satu lagi. Suasana ini tidak seperti pada zaman Kejatuhan Uthmaniah di turki yang akhirnya diperintah oleh Mustafa Kamal Atartuk. Begitu kotor taktik sebegini, sedangkan dalam keadaan sebegini kita harus menyampaikan dakwah kpd mereka y bukan muslim untuk mendekati muslim, tetapi apabila isu ini dijadikan bahan politik. Maka ianya telah mencalit satu calitan kotoran di kain yang putih berseri yang akhirnya menampakkan kecacatan pada kain y cantik itu. Apa yang saya nampak, pihak yang menghemtam ini tidak ubah seperti masyarakat jahiliah dahulu.

Tahukah kita bahawa kita sekarang berada di dalam dunia yang lebih jahil dari zaman jahiliah. Bukan mudah mencerahkan ISLAM pada masa kini jika tidak mempunyai methode penyampaian yang fleksibel&moden tanpa membelakangi syarak. Allah tidak kisah sesiapa saja yang ingin menyebut namaNYA. Cuma pencerahan yang disampaikan oleh pihak yang membenarkan disiarkan sepenuhnya. Isu2 ini biarlah ilmuan yang berbicara bukan ahli politik yang tidak tahu apa2 hanya makan gaji berbicara kerana akan memincangkan kekuatan&kesyumulan Islam itu sendiri.

 (Sekadar pandangan peribadi penulis)

No comments: